Stucen

Door een plafond te stucen verdwijnen oneffenheden als sneeuw voor de zon. Bij vrijwel elk nieuwbouwhuis wordt deze techniek toegepast.

Wat is stucen?

Stucen is het egaal afwerken van zowel muren als plafonds. Wanneer er scheurtjes, beschadigingen of vlekken aanwezig zijn op een plafond, kunnen deze worden geëgaliseerd. Het maakt de onderlaag helemaal strak en zorgt voor een frisse uitstraling. Stucen is met name geschikt voor nieuwbouwhuizen of wanneer er een rigoureuze verbouwing of renovatie wordt gedaan. Veel mensen kiezen ervoor om zowel de plafonds als de wanden te laten stucen in een nieuwbouwwoning, dit zorgt voor een luxe uitstraling.

Verschillende soorten stucwerk

Bij het stucen van het plafond heeft u de keuze uit verschillende soorten stucwerk namelijk glad stucwerk, spackspuitwerk en sierpleister. Van deze laatste wordt het sierpleister ‘spachtelputz’ het meeste gebruikt. Met glad stucwerk kan een plafond egaal worden gemaakt. Glad stucwerk oogt strak en wordt handmatig aangebracht. Na het stucen kan het plafond nog worden geschilderd of behangen.

Spackspuitwerk is een goedkope en snelle manier van stucen. Spack is een mix van kalk en kunsthars en wordt aangebracht met een spuit. Er worden twee lagen aangebracht: een egalisatielaag en een afwerkingslaag. U kunt hierbij kiezen tussen een grove of fijne korrelstructuur, net wat u het mooiste vindt.

Tot slot is sierpleister een optie wat betreft stucwerk. Sierpleister is een verzamelnaam voor pleisterlagen met een sierlijk uiterlijk. Mogelijke sierpleisters voor het plafond zijn granol, rustiekputz en spachtelputz. Die laatste wordt het vaakst gebruikt. Spachtelputz heeft een korrelige textuur en beschermt goed tegen beschadigingen. Ook kunnen er verschillende patronen mee worden gemaakt, wat een bijzondere sfeer kan geven aan een ruimte. 

Prijzen stucen

De kosten voor het stucen van een plafond lopen enigszins uiteen. Het is namelijk afhankelijk van de ondergrond en welk soort stucwerk u op het plafond wilt aanbrengen. Zo is sierpleister een duurdere keuze dan spackspuitwerk. Doorgaans kan het stucen van een plafond echter voor een redelijke prijs worden uitgevoerd. Zo kost sausklaar stucen €475,00 tot €525,00 incl. btw. Wilt u het plafond ook meteen gesaust hebben? Dan wordt er vaak nog €300,00 tot €375,00 incl. btw extra gerekend.

Voordelen stucen

Het voordeel van het stucen van een plafond is dat u voor een relatief lage prijs een mooi afgewerkt plafond heeft. Voor het stucen van een plafond zijn er veel aanbieders te vinden waardoor er ongetwijfeld één tussen zit die u wensen waar kan maken. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een bepaalde structuur in het plafond te laten stucen als u dat mooi vindt.

Nadelen stucen

Er zitten ook enige nadelen aan het stucen van een plafond. Zo kan er bij het stucen moeilijk rekening worden gehouden met een verlichtingsplan. Het is namelijk niet mogelijk om lichtpunten te verplaatsen of inbouwspots te plaatsen. Ook is het niet mogelijk om na het stucen de akoestiek nog te verbeteren. Denk hier voordat er begonnen wordt met stucen dus goed over na.

Werkwijze stucen

Om u een idee te geven hoe men te werk gaat bij het stucen, leggen wij de werkwijze uit. Als eerste wordt het eventueel bestaande plafond en de losse onderdelen verwijderd. Dit is in het geval van een verbouwing of renovatie, bij nieuwbouw is hier natuurlijk geen sprake van. Vervolgens wordt er begonnen met voorstrijken en wordt de verlichting voorbereid. Daarna wordt de gipsmassa aangebracht en wanneer deze is aangedroogd wordt het afgemest. Tot slot wordt het oppervlak netjes afgewerkt.

Om dit goed te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat de ruimte wordt leeggehaald. Het stucen kan zorgen voor overlast en er kan de nodige stof vrijkomen. Het is fijn om hierop voorbereid te zijn. Ook is het noodzakelijk om het gestuckte plafond elke vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen voor een optimaal resultaat.

Het stucen van een plafond is fysiek zwaar werk en doorgaans zelfs pittig voor een ervaren klusser. De schouders en nek krijgen het zwaar te verduren en het stucwerk heeft een korte droogtijd. Wanneer u niet snel genoeg werkt, bestaat hierdoor de kans dat u het plafond niet meer netjes kunt afwerken. Voor een mooie gladde afwerking is het daarom raadzaam om hiervoor een vakman in te huren.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!

Lead form
reCAPTCHA