Spanplafond
Het spanplafond is nog relatief onbekend maar wordt al sinds het begin van de jaren ’80 veelvuldig ingebouwd.
Soorten spanplafonds
Nog niet iedereen is bekend met het spanplafond. Onterecht, want dit plafond biedt ten opzichte van traditionele oplossingen veel voordelen. Een spanplafond is een kunststofdoek dat onder het bestaande plafond wordt gespannen. Het wordt met systeemprofielen bevestigd aan de muren. Er ontstaat vervolgens een plafond dat niet van een echte te onderscheiden is.
Er zijn twee soorten spanplafonds: polyester en polyvinylchloride (ook wel bekend als pvc). Een spanplafond van polyester wordt ook wel een koud spanplafond genoemd en wordt opgespannen op kamertemperatuur. Eerst wordt het doek gemonteerd, vervolgens wordt het doek met een spatel opgespannen vanuit het midden. Een spanplafond van pvc wordt ook wel een warm spanplafond genoemd. Hierbij wordt het doek gemonteerd door het te verwarmen. Het opwarmen gebeurt door middel van een warmtekanon. Deze verhit het doek tot maximaal 60 graden. Hierdoor wordt het doek flexibel en kan het strak worden getrokken.
aast de keuze voor een spanplafond van polyester of polyvinylchloride kunnen er allerlei aanpassingen worden gedaan. Zo kan het plafond geheel naar wens worden gemonteerd. Denk hierbij aan plafonds met verschillende materialen zoals matte spanplafonds, hoogglans spanplafonds, licht doorlatende spanplafonds en gladde of geweven spanplafonds. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een specifieke kleur, vorm, (foto)bedrukking of verlichtingsplan.
Door de ruimte die ontstaat tussen het oude en het nieuwe spanplafond, ontstaat er een kleine ruimte. Deze ruimte is ideaal voor het wegwerken van leidingen of bedrading, akoestisch materiaal of bepaalde verlichting voor een bijzonder effect.

Een spanplafond plaatsen
Om u een idee te geven hoe men te werk gaat bij het plaatsen van een spanplafond, leggen wij de werkwijze uit.
- Allereerst is het verstandig om de meubels in de ruimte af te dekken. Deze hoeven echter niet uit de ruimte te worden weggehaald, een beschermende folie of doek is voldoende.
- Vervolgens wordt er een onderconstructie aangebracht op het bestaande plafond. Dit wordt gedaan met latten aan de muren. Wanneer er verlichting aan moet worden gebracht, is het verstandig om ruimte over te houden tussen de latten en het plafond.
- Vervolgens wordt het spanplafond met een klemsysteem aan de muren bevestigd. De latten worden hierbij aan de basisprofielen gemonteerd.
- Daarna wordt het doek uitgelegd op een schone vloer en wordt het aangebracht. Het is belangrijk dat de vloer schoon is of er plastic folie op ligt, anders is de kans groot dat het vuil op het doek terecht komt. Het doek wordt aangebracht in het midden van een muur. Het doek wordt vervolgens aangespannen totdat deze helemaal strak staat. Doordat het doek aan de muren wordt bevestigd, hoeft het oude plafond niet het gewicht te dragen.
- Nu het spanplafond goed is aangebracht kan de verlichting worden gemonteerd. Door het doek heen wordt gevoeld waar de spotjes moeten komen. Hier wordt een opening in het doek gesneden en de spotjes worden gemonteerd.
- Tot slot worden de randen afgewerkt en worden loshangende stukken aan de zijkanten weggesneden. Als laatste worden afdekprofielen aangebracht zodat er een strak geheel ontstaat.
Om geld te besparen kunt u er voor kiezen om een spanplafond zelf te plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat dit geen eenvoudige opgave is. Het strak maken van het plafond vergt oefening. Voor een perfecte afwerking raden wij aan om een vakman in te huren.

Een unieke optie: het fotoplafond
Naast een normaal spanplafond kunt u ook kiezen voor een fotoplafond. Een fotoplafond is een spanplafond waarop uw een eigen foto kan bedrukken. In de onderstaande tabel vindt u de verschillen tussen een normaal plafond en een fotoplafond.

Voordelen spanplafonds
Een groot voordeel van een spanplafond is dat deze vrijwel in elke ruimte geplaatst kan worden, zowel binnen als buiten. Hoe oud of beschadigd het oude plafond ook is, met een spanplafond kan dit eenvoudig worden weggewerkt. Daarnaast heeft het spanplafond nauwelijks onderhoud nodig, is het vochtbestendig en eenvoudig afwasbaar. U kunt het zelf afnemen met een vochtige doek. Ook is het met akoestisch materiaal mogelijk om de akoestiek van een ruimte te verbeteren en kan een verlichtingsplan naar wens worden ingebouwd.
Een spanplafond is geheel naadloos. Dit is voor een strakke afwerking van een ruimte natuurlijk ideaal. U kunt het doek zelf samenstellen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunt u zelf een doek laten printen of het doek zelf ontwerpen. Dit zorgt voor een unieke sfeer in uw woning of kantoorruimte.
De montage gebeurt snel en meestal zit het spanplafond er binnen één dag op. Grote meubels kunnen blijven staan in de betreffende ruimte en u heeft geen last van sloopafval of stof, de overlast is dus nihil. Dit maakt het spanplafond ook geschikt als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of renovatie van een ruimte.
Nadelen spanplafonds
Ook spanplafonds hebben een aantal nadelen, echter zijn dit er niet veel. Het grootste nadeel is dat een spanplafond lastig te vervangen is wanneer het beschadigd raakt. Wanneer het spanplafond eenmaal geplaatst is, kunt u er niet veel meer aan veranderen. Wees dus voorzichtig met het plafond, wanneer u bijvoorbeeld met een scherp voorwerp in de buurt komt van het plafond kan het snel beschadigd raken.
Een ander nadeel is dat er een kans bestaat dat het spanplafond na enkele jaren gaat verkleuren. Met name als er in de ruimte bijvoorbeeld een houtkachel aanwezig is of als er in de ruimte wordt gerookt. Dit is echter alleen het geval bij spanplafonds van polyester. Een spanplafond van pvc verkleurt niet of nauwelijks en is in zo’n geval een goede oplossing.
Een spanplafond onderhouden
Een spanplafond kan vuil worden door verschillende oorzaken. Zo is het mogelijk dat stof aan het plafond gaat hechten, rook of vetdeeltjes het spanplafond verkleuren of insecten hun uitwerpselen achterlaten op het plafond. Gelukkig is een spanplafond eenvoudig schoon te maken en kan dit vuil zo worden verwijderd.
U kunt een spanplafond het beste schoonmaken met wat afwasmiddel en lauw water. Wrijf het vuil met een zachte doek van het plafond. Iets wat u absoluut niet moet doen is het gebruiken van agressieve middelen zoals zuur of chloor. Ook is het niet aan te raden om een doek heel nat te maken. Veeg na het schoonmaken nog even met een droge doek over de plekken zodat er niets op het plafond achterblijft.
Een spanplafond is elastisch. Het is daarom niet verstandig om het plafond met een stofzuiger te reinigen. Deze kan te krachtig zijn waardoor het plafond scheurt. U kunt stof het beste met een stoffer verwijderen. Krijgt u vuil niet goed weg? Forceer het dan niet maar huur een vakman in die dit vakkundig voor u kan verwijderen.
Wanneer u het spanplafond regelmatig onderhoudt en schoonmaakt, zal het nooit hardnekkig vuil worden. Het is aan te raden om het plafond minstens één keer per jaar te reinigen. Mocht het toch hardnekkig vuil zijn geworden, dan is het heel eenvoudig om een nieuw doek te plaatsen.
Prijzen spanplafonds
De prijs van een spanplafond is lastig vast te stellen. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo ligt het aan de wensen en eisen die u heeft omtrent het spanplafond. Wilt u een hoogglans plafond, een licht doorlatend plafond of een fotoplafond? De prijzen hiervan verschillen. Daarnaast kan de prijs ook worden beïnvloed door de verlichting en afwerking van het plafond. Wanneer u kiest voor inbouwspots of sierlijsten zal de prijs hoger uitvallen.
Tot slot heeft ook de ruimte waar het spanplafond wordt geplaatst invloed op de prijs. Wanneer het spanplafond bijvoorbeeld wordt gemonteerd in een hoge ruimte met behulp van steigers, dan zal de prijs hoger zijn dan in een lagere ruimte. Extra materiaal of extra werkuren zorgen simpelweg voor een hogere prijs.
Ondanks dat het lastig is om een prijs te bepalen, geven wij u toch een indicatie. De kosten voor een spanplafond zullen lopen van €1400,00 tot €2200,00 incl. btw. Het plaatsen van een spanplafond heeft in vergelijking tot andere materialen een gemiddelde prijs. Wanneer u kijkt naar hoeveel voordelen het heeft is het relatief goedkoop.
Een spanplafond is een duurzaam product. Zo gaat een spanplafond minimaal tien tot vijftien jaar mee. Door het spanplafond goed te onderhouden en normaal te gebruiken, kunt u er dus zeker een flink aantal jaren mee vooruit en is het zijn prijs waard.
Neem contact op
Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!