Schilderen

Toe aan een nieuw interieur? Het schilderen van het plafond is een eenvoudige maar effectieve optie!

Een plafond schilderen

Schilderen is natuurlijk een van de bekendste manieren om een oppervlak te veranderen. Door een plafond te schilderen kunt u een ruimte in één keer een geheel andere sfeer geven. Het is echter wel belangrijk dat dit goed gebeurt, u wilt immers geen strepen of oneffenheden op uw plafond.

Welke verf u het beste kunt kiezen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan verf erg verschillen in prijs en ligt het ook aan de hoeveelheid tijd die u heeft voor het schilderen. Mocht u bijvoorbeeld jaarlijks tijd hebben om het plafond te schilderen, dan kunt u kiezen voor verf van de bouwmarkt. Heeft u hier geen tijd voor, dan raden wij u aan om een wat duurdere verf te kiezen die goed dekt en lang mooi blijft.

Verschillende soorten verf

Er zijn veel verschillende soorten verf op de markt. Wij begrijpen dat u hier misschien niet alle kennis over in huis heeft. Daarom brengen wij u hier graag van op de hoogte. De soorten verf zijn eigenlijk te verdelen in twee soorten: professionele verf en bouwmarkt verf. Verf van de bouwmarkt is betaalbaar en herkent u aan merken zoals Flexa of Histor. Professionele verf is duurder en herkent u bijvoorbeeld aan het merk Sikkens, Sigma of Wijzonol.

Schilderen in de badkamer

Wilt u het plafond in de badkamer schilderen? Dan heeft u speciale verf nodig. Vanwege de grote hoeveelheid vocht in de ruimte is reguliere verf niet geschikt. De badkamer vereist verf met schimmel- en vochtwerend eigenschappen. Wanneer u het plafond van de badkamer gaat verven, is het belangrijk dat alle schimmels zijn weggehaald. Vervolgens kan er anti-schimmelverf worden aangebracht. Deze verf is waterdicht en zorgt dat schimmels geen ruimte krijgen.

Prijzen schilderen

Het schilderen van een plafond is relatief goedkoop wanneer u het vergelijkt met het plaatsen van een nieuw plafond. De kosten voor het sauzen lopen van €300,00 tot €375,00 incl. btw. Dit is afhankelijk van het soort verf dat u kiest en of u zelf gaat schilderen of dit laat doen door een vakman.

Voordelen schilderen

Het schilderen van het plafond is een relatief eenvoudige keuze wanneer u graag een ‘nieuw’ plafond wilt. Er is geen sprake van ingewikkelde montage en u kunt het eenvoudig zelf doen. Ook is het niet noodzakelijk om alle meubels te verwijderen uit de ruimte. Deze kunnen worden afgedekt, wat natuurlijk minder werk kost.

Daarnaast is de prijs laag en heeft u enorm veel keuze wat betreft verfaanbieders en kleuren. Zo kunt u precies bepalen wat u wilt en voor een originele kleur kiezen.

Nadelen schilderen

Het schilderen van een plafond heeft echter ook enkele nadelen. Zo is het van groot belang hoe het ‘oude’ plafond eruitziet. Het bestaande ‘oude’ plafond bepaalt als het ware het eindresultaat. Het is dus erg belangrijk om deze goed klaar te maken en te neutraliseren voordat u deze opnieuw gaat schilderen.

Een ander nadeel is dat de gehele ruimte moet worden leeggeruimd voordat begonnen wordt met schilderen. U wilt natuurlijk niet met verf knoeien op uw meubels. Het aanbrengen en laten drogen van verschillende verflagen kan best een aantal dagen in beslag nemen. Met het in- en uitruimen van de meubels bent u met het schilderen zo’n twee tot drie dagen bezig. Tot slot zal het nodig zijn om het plafond te onderhouden en is het wenselijk om het plafond elke vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen.

Werkwijze schilderen

Wanneer u een plafond wilt gaan schilderen is het belangrijk om eerst de losse delen van het plafond te verwijderen. Vervolgens moet u het plafond vetvrij maken en schuren. Vervolgens kunt u het plafonds en de aangrenzende muren afplakken met afplaktape. Ook is het verstandig om meubels af te dekken of te verplaatsen. Het plafond is dan klaar voor de eerste laag verf.

Begin bij de hoeken en randen. Breng de verf vervolgens ook aan op de rest van het plafond en laat dit drogen. Breng hierna een tweede en eventueel derde laag verf aan. Dit is afhankelijk van de ondergrond en dekking van de verf. Tip: breng de eerste laag verf horizontaal aan en de tweede laag verticaal, zo voorkomt u strepen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!

Lead form
reCAPTCHA