Panelen & Schrootjes

Panelen en schrootjes werden vroeger veel toegepast voor het plaatsen van plafonds. Tegenwoordig heeft deze techniek meestal niet de voorkeur.

Plafond plaatsen met panelen en schrootjes

In de jaren ’70 en ’80 werden plafonds meestal geplaatst door middel van panelen en schrootjes. In vrijwel elk huis werd deze techniek toegepast. Panelen en schrootjes kenmerken zich door de relatief bredere groef tussen de schrootjes en de plankenstructuur. Er zijn veel verschillende soorten waarvan de schrootjes met houten print vroeger erg populair waren.

Tegenwoordig wordt de techniek niet meer zo vaak toegepast en hebben andere mogelijkheden wat betreft het plafond de voorkeur. Panelen en schrootjes zijn vandaag de dag eerder een ‘doe het zelf’-product.

Verschillende soorten schrootjes

 

Wanneer u toch graag aan de slag wilt met het plaatsen van panelen en schrootjes heeft u keuze uit verschillende soorten. Zo bestaan er houten schrootjes, kunststof schrootjes en MDF schrootjes.

Houten schroten zijn smal en kunt u zelf behandelen met olie of een beits. Deze schrootjes zijn geschikt voor ruimtes zoals de woon- en slaapkamer. Kunststof schrootjes worden veelal in vochtige ruimtes gebruikt zoals de badkamer, keuken en buitenruimtes. MDF schrootjes zijn een wat chiquere keuze en kunnen worden afgewerkt met bijpassende afdeklatten en plinten. Onderstaand vindt u een overzicht met de verschillen tussen de soorten schrootjes.

 

Prijzen panelen & schrootjes

Het plaatsen van een plafond met panelen en schrootjes is niet de goedkoopste optie maar heeft een gemiddelde prijs. De prijs varieert uiteraard bij het soort panelen of schrootjes die u aanschaft. Zo zijn MDF schrootjes vaak duurder dan houten schroten. De kosten lopen van €1625,00 tot €2100,00 incl. btw.

Voordelen panelen en schrootjes

Het plaatsen van een plafond met panelen en schrootjes heeft een aantal voordelen. Zo is het eenvoudig te monteren en vereist het nauwelijks onderhoud als het eenmaal is geplaatst. Panelen en schrootjes geven een unieke sfeer aan een ruimte. Zo kunnen houten schrootjes zorgen voor een knus gevoel en geven MDF schrootjes de ruimte een klassieke en luxe uitstraling.

Met panelen en schrootjes is het mogelijk om de verlichting te regelen door het plaatsen van inbouwspots of het verplaatsen van lichtpunten. Daarnaast is de kans op scheurtjes in het plafond klein en vergt het nauwelijks onderhoud. De panelen kunnen eenvoudig worden schoongemaakt. Af en toe een sopje en de ruimte blijft als nieuw!

Nadelen panelen en schrootjes

Het plaatsen van een plafond met panelen en schrootjes heeft een aantal nadelen. Eén daarvan is dat het niet mogelijk is om een groot egaal vlak te maken. Plaatsing met panelen en schrootjes wordt gedaan door middel van een plankenstructuur. Om deze reden wordt er niet zo vaak meer gekozen voor deze techniek. Men wil tegenwoordig liever een egaal vlak als plafond.

Een ander nadeel is dat het lastig is om de akoestiek van een ruimte te regelen met panelen en schrootjes. Wanneer dit een vereiste is kunt u beter voor een ander soort plafond kiezen.

Werkwijze panelen & schrootjes

Om u een idee te geven van hoe men te werk gaat bij het plaatsen van een plafond met panelen en schrootjes, leggen wij de werkwijze uit. Mocht er al een bestaand plafond zijn dan zal deze eerst moeten worden verwijderd. Vervolgens wordt er een onderconstructie aangebracht en wordt de verlichting voorbereid. Hierna worden de panelen en schrootjes aangebracht en wordt het plafond geplaatst in planken. Er is hier dus geen sprake van één groot vlak. Tot slot worden de randen netjes afgewerkt en de verlichting gemonteerd. Deze werkwijze veroorzaakt weinig overlast en in twee tot drie dagen is het plafond klaar.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!

Lead form
reCAPTCHA