Droogbouw & Gipsplaten

Droogbouw door middel van gipsplaten kan worden uitgevoerd voor een strakke afwerking.

Wat is droogbouw?

Droogbouw is de binnenafwerking van een ruimte met elementen uit droge pleisterstructuren zoals bijvoorbeeld gipsplaten. Het wordt in de volksmond ook wel gyprocwerken genoemd. Naast stucen is het de meest bekende manier om een nieuw plafond aan te brengen.

Door middel van gipsplaten is het mogelijk om één groot vlak te maken van het plafond, wat resulteert in een strakke afwerking. Dit vlak kunt u vervolgens schilderen of behangen naar uw wens. Ook is het mogelijk om inbouwspots te plaatsen en kan met geperforeerde platen de akoestiek worden verbeterd. Deze geperforeerde platen werken geluiddempend en geluidswerend en kunt u herkennen aan de kleine gaatjes.

Wat zijn gipsplaten?

Wanneer u kiest voor droogbouw wordt het plafond afgewerkt met gipsplaten. Gipsplaten komen in verschillende soorten en maten en worden niet alleen voor het plafond maar ook voor wanden en vloeren gebruikt. Voor een plafond worden speciale plafondplaten gebruikt. Deze zijn dunner dan wandplaten en zo rond de 9,5 mm dik.

Plafondplaten zijn meestal wit van kleur waardoor u ze eenvoudig in de gewenste kleur kunt schilderen. Kijk voor tips hierover even op onze pagina over het schilderen van een plafond. Voor een ruimte zoals de badkamer is het raadzaam om speciale badkamerplafondplaten te gebruiken. Deze zijn beter bestand tegen vocht dan de reguliere plafondplaten.

Werkwijze droogbouw & gipsplaten

Om u een idee te geven hoe men te werk gaat bij het uitvoeren van droogbouw met gipsplaten, leggen wij de werkwijze uit. Het is mogelijk om droogbouw zelf uit te voeren maar voor een nette afwerking raden wij aan om hiervoor een vakman in te huren.

Allereerst wordt begonnen met het verwijderen van het bestaande plafond en de losse delen. Vervolgens wordt er een onderconstructie aangebracht en wordt de verlichting alvast voorbereid. Hierna worden de gipsplaten en weefbanden aangebracht en dicht geplamuurd. Voor een strakke afwerking wordt het geheel geschuurd en nogmaals geplamuurd. Tot slot wordt het nageschuurd, voorgestreken en wordt het nieuwe plafond afgewerkt met verf of behang naar keuze. De laatste stap is het monteren van de verlichting.

Om dit goed te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat de ruimte wordt leeggehaald. De installatie kan zorgen voor overlast en er kan de nodige stof vrijkomen. Het is fijn om hierop voorbereid te zijn. Ook is het noodzakelijk om het plafond elke vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen voor een optimaal resultaat.

Voordelen droogbouw

Een van de grootste voordelen van droogbouw is de prijs. Voor veel mensen uiteraard een belangrijk punt. Droogbouw is betaalbaar, een plafond kost sausklaar €950,00 tot €1400,00 inclusief btw. Dit is een lage prijs wanneer u het vergelijkt met andere soorten plafonds. Daarnaast heeft u wanneer u kiest voor droogbouw, keuze uit veel verschillende aanbieders. Dit is voordelig: meer concurrentie betekent vaak dat aanbieders hoge kwaliteit bieden. 

Door middel van droogbouw kan een plafond op elke gewenste hoogte worden geplaatst en voorzien van de benodigde leidingen en ventilatiekanalen. Zo kunt u het plafond bijvoorbeeld bewust verlagen om het van binnenuit extra te isoleren.

Tot slot is een ander voordeel van droogbouw dat het zowel voor het regelen van de verlichting als akoestiek een goede keuze is. Inbouwspots zijn goed te verwerken, lichtpunten kunnen worden verplaatst en met geperforeerde platen is het mogelijk om de akoestiek te verbeteren.

Nadelen droogbouw

Er zijn echter ook wat nadelen wanneer het aankomt op droogbouw. Om een plafond door middel van droogbouw met gipsplaten te monteren moet de gehele ruimte leeg worden gehaald. Het kan een aantal dagen duren voordat het is geplaatst en er kan veel stof vrijkomen. Dit bij elkaar zorgt voor flink wat overlast.

Daarnaast bestaan de gipsplaten vaak uit een laag karton waardoor de stevigheid niet altijd optimaal is. Met name als u een zwaar object aan de muur wilt hangen, bijvoorbeeld een zware kast, kan dit risicovol zijn. Daarnaast vraagt een plafond van gipsplaten om regelmatig onderhoud en is het nodig om het plafond om de vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen.

Prijzen droogbouw & gipsplaten

Het uitvoeren van droogbouw met gipsplaten is zeer redelijk geprijsd. Zo kost een plafond sausklaar €950,00 tot €1400,00 incl. btw. Wilt u het plafond ook meteen gesaust hebben? Dan wordt er vaak nog €300,00 tot €375,00 incl. btw extra gerekend.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!

Lead form
reCAPTCHA