Behangen

Wist u dat u een plafond ook kunt behangen? Het geeft een ruimte meteen een andere sfeer.

Een plafond behangen

Het plafond behangen is iets wat u niet zo vaak hoort maar toch een uitstekende manier is om een ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Meestal is een plafond gewoon wit maar met behang creëert u een nieuwe sfeer.

Behang is te verkrijgen in veel verschillende soorten. Al deze soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Om een plafond te behangen wordt vaak gekozen voor Rauhfaser behang. Dit is een behangsoort die bestaat uit twee tot drie behanglagen met houtvezels ertussen. Deze lagen zijn vaak van papier, de houtvezels zorgen voor een ruwe structuur en extra stevigheid. Het is dan ook sterker dan papierbehang, iets wat bij een plafond belangrijk is. Na de plaatsing van het behang kunt u het plafond in de gewenste kleur schilderen.

Werkwijze behangen

Wilt u uw plafond behangen? Om u een eindje op weg te helpen leggen wij de werkwijze hiervan uit. Verwijder allereerst de losse delen van het bestaande plafond. Zorg vervolgens voor een goede ondergrond. Dit is afhankelijk van uw situatie. Zo kan het zijn dat u het plafond moet schuren of plamuren.

Wanneer de ondergrond netjes is kunt u beginnen met het aanbrengen van lijm op het behang. Laat dit voor een korte periode rusten. Vervolgens kan het behang worden aangebracht op het plafond. Dit is een precies werkje! Laat het goed drogen en saus het daarna in de gewenste kleur.

Het behangen van het plafond kan echter een tijdrovende en uitdagende klus zijn. U wilt natuurlijk dat het netjes gebeurt, u moet er immers elke dag naar kijken. Een klein foutje in het behang kan al erg opvallend zijn. Het is daarom ook een goede optie om uw plafond te laten behangen door een vakman.

Prijzen behangen

Het behangen van een plafond is relatief goedkoop wanneer u het vergelijkt met het plaatsen van een nieuw plafond. De kosten lopen van €300,00 tot €450,00 incl. btw. Wilt u het plafond ook meteen gesaust hebben? Dan wordt er vaak nog €300,00 tot €375,00 incl. btw extra gerekend.

Voordelen behangen

Het behangen van het plafond heeft een aantal voordelen. Allereerst is het relatief goedkoop. Vergeet echter niet dat er vaak ook nog schilderkosten bijkomen. Wanneer u kiest voor Rauhfaser behang is het noodzakelijk om het te schilderen. Een ander voordeel is dat u het plafond kunt behangen met fotobehang of akoestisch behang. Fotobehang is te verkrijgen in ongelooflijk veel verschillende prints, denk hierbij aan natuurfoto’s, stedenfoto’s of foto’s van kunstvoorwerpen.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor akoestisch behang, wat ook wel foam wordt genoemd. Dit type behang is voorzien van een extra dikke laag met geluidsabsorberend schuim erin. Hiermee kunt u de akoestiek van een ruimte eenvoudig verbeteren. Daarnaast zorgt dit behang ook nog eens voor een strakke en gladde afwerking.

Nadelen behangen

Het behangen van een plafond brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Zo bepaalt, net als bij het schilderen van een plafond, het bestaande plafond het eindresultaat. Het resultaat is afhankelijk van het voorwerk waardoor een nette afwerking van het bestaande plafond noodzakelijk is.

Om het plafond te kunnen behangen moet de gehele ruimte leeg worden geruimd. Met het in- en uitruimen en laten drogen van het behang kan het daarom zo’n twee tot drie dagen duren voordat het klaar is. Tot slot zal het nodig zijn om het plafond te onderhouden en is het wenselijk om het plafond elke vijf tot zeven jaar opnieuw te schilderen.

Tips voor behangen

Behangen is in principe een klus die u zelf kunt doen als u enigszins handig bent. Er zijn echter een aantal zaken waar u op moet letten. Zo is een van de meest gemaakte fouten bij behangen dat er foute behanglijm wordt gebruikt. Het is heel belangrijk dat u het juiste type lijm gebruikt voor het juiste type behang. Wanneer u dit niet doet, bestaat de kans dat het behang niet goed hecht.

Houdt daarnaast rekening met grote temperatuurverschillen. Sommige typen behang kunnen krimpen door een verschil in temperatuur. Dit zorgt ervoor dat naden zichtbaar worden en dat is natuurlijk niet wat u wilt. Zorg daarom voor een gemiddelde en stabiele temperatuur.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u verdere informatie ontvangen? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact met ons op!

Lead form
reCAPTCHA